Et ord der er oppe i tiden, specielt når der tales om smykker, er handcrafted – smykker der er håndlavede, og som ofte også special designede. I en verden hvor alt fra arkitektur til gadgets, i højere og højere grad, bliver lavet på samlebånd, er det personlige mere eftertragtet end nogensinde. Derfor er unikke håndlavede smykker også en af de mest direkte måder at skille sig ud på.

Det unikke og personlige er da også en af de ting der går igen hos mange af de smykkedesignere vi har fremhævet her på siden. Ønsket om at skabe noget der er ud over det sædvanlige, som Sisse Dinesen skriver: “Mit mål er at lave unikke smykker til unikke individer.”

Men hvad er det så der gør at et smykke er unikt?

Håndlavede smykker handler om formgivning af materialer, hvor skønheden og det poetiske vokser frem i bearbejdningen af sølv, guld, skind, tekstil og andre råmaterialer.

Karina Hunnerup

Hvis man kigger på de designere og smykker der virkeligt skiller sig ud, så er det der skinner igennem den personlige historien; Historien om mennesker der ser verden på en anden måde end de fleste. Små universer af kreativitet, inspiration og skabertrang. Universer hvor der hersker en indre ro i kærligheden til håndværk og materialer. Det er mennesker der tør stoppe op og iagttage verden. Der er i stand til at se det smukke i det uperfekte, og lægge mærke til de små detaljerne der ellers nemt bliver overset i en verden af travlhed.

Om inspirationen kommer fra naturen, arkitekturen, eventyrene, hverdagen, kunsten eller poesien, så er det der er fælles for alle; historien.

Smykker i sig selv har også altid båret mange historier: De personlige smykker; der er en fortælling om individet. De ekstravagante; der udstråler stil og prestige. De nedarvede; der bærer på indre værdier og familie historier. Gaverne; der fortæller om kærlighed. Lige meget hvilket smykke, så er der altid en historie bag.

Smykker med betydning

Hvad end du leder efter en bestemt stil, vil give nyt liv til arveguldet, eller drømmer om et helt personligt håndlavede smykke, så kan du med god sandsynlighed finde det helt rigtige, blandt nogle af de mange dygtige smykkedesignere der er præsenteret her på siden:

Speciallavet smykker

Nyt liv til gamle smykker

Håndlavede smykker – Svar og Spørgsmål

Hvor køber man speciallavede smykker?

Håndlavede og specialdesignede smykker laves som oftest hos en guldsmed. Køberen kommer med sine ønsker og ideer, og guldsmeden vil så vejlede og designe ud fra det. Det kan være en god ide at finde en smykke designer der har en stil og udtryk der allerede er tæt på det du ønsker.

Her på siden har vi forsøgt at gøre det nemt at finde den hele rette, ved at fremvise en lang række forskellige danske guldsmede og smykke designere, og deres stilarter.

Speciallavet smykker går tit under den engelske betegnelsen: Handcrafted jewellery.