Af alle ædelmetaller er sølv klassikeren der aldrig bliver gammel.

Ordet sølv har germansk oprindelse, og menes at stamme fra det angelsaksiske ord Seolfor. Og sølvets oprindelse menes endog at være langt ældre end det. Et tegn på det langt forhold mellem mennesket og sølvet, kan blandt andet ses ved at navnet for metallet er stort set det samme, på en lang række af de oldgamle indoeuropæiske sproggrupper, hvor ordet arg betyder hvid eller “at skinde”: Argos (græsk), Argentum (latin), Argent (keltisk), Arjuna (sanskrit).

Sølv har været et eftertragtet og værdifuldt metal lige siden det først blev opdaget, i omkring 40.000 f.kr. Siden da har ædelmetallets popularitet vokser støt. Og med god grund, for sølv er blandt andet det metal med den højeste termiske og elektriske ledeevne, og også det mest reflekterende, af alle sine søskende. Sølv bruges derfor i mange forskellige ting i vores hverdag og liv; fra computerdele og belægning på termoruder, til medicin og ikke mindst til fremstilling af smykker.

Læs mere om sølvs historie her: Sølvs historie

Sølv som smykke

Sølvsmykker findes i en række forskellige stilarter og typer. Det sølv der oftest ses brugt til smykker, er normalt højpoleret så det reflekterer lyset. Sølv findes dog også i forskellige andre finish, såsom rhodium smykker, det giver sølvet karakteristika fra hvidguld, men med lidt mørkere finish. Eller oxideret sølv, der har har et mat sort udseende.

Sølvsmykker kommer for alvor til sin ret, når de bæres med den rigtige kombination af farver og tekstiler. Specielt de blålige og kolde farver, står godt sammen med sløv. Sølv er også på mange måder universelt. Med den rette udformning er der altid noget der passer; til alle aldersgrupper og præferencer – hvad end det er sølvringe, armbånd, øreringe og ankletter, der er populære blandt yngre brugere, eller brocher, vedhæng og antikke ringe, hos de lidt ældre ældre generation.

Mode skifter, sølv tilpasser sig

Sølv tilpasser sig godt til mode og spænder fra klassisk og sofistikeret til det trendy og glitrende. Sølv kan bæres når som helst på dagen og til enhver lejlighed, og dets skindende udseende har evnen til at forskønne ethvert outfit. I forhold til guld, ser sølv godt ud med en lang række forskellige beklædningsgenstande, og kombinationer af farver – specielt sort, alle nuancer af gråt og hvidt ser fantastiske ud med sølv. Til hverdag er for eksempel sølvarmbånd, bøjleøreringe og en sølvkæde den perfekte tilføjelse til en grå dragt. Til en aften soirée hjælper store cocktailringe, et glitrende armbånd og dråbeøreringe med at få festen i gang.

Sølv er en fantastisk gave

Silver er også den ideelle gave til enhver lejlighed, fra helligdage til fødselsdage. Du kan få et smykke indgraveret med modtagerens navn eller endda få et specielt design til et mere personlig præg. Selvom smykkestykker, der er lavet udelukkende af sølv, ser fantastiske ud, kan du eksperimentere med genstande, der er indsat med krystaller og andre ædelsten.

Vælg sterlingsølv for holdbarhed

Størstedelen af ​​det anvendte sølv i dag er sterlingsølv, der består af 92,5% sølv og 7,5% andet metal (normalt kobber). Dette er for at gøre smykket mere holdbart og elegant, da 100% rent sølv er meget blødt og nemt får skader.

Sølvfiligran

Et andet specialiseret kunstværk inden for sølvbranchen er sølvfiligran. Denne gamle håndlavede teknik involverer snoede tråde af sølv, der loddes sammen for at danne et objekt eller et smykke. Et stort udvalg af denne smukke smykkestil er tilgængelig, fra brocher og kors, til øreringe og andre personlige genstande.

Pas godt på dit sølv

En af de få ulemper ved sølvsmykker er deres tendens til at blive matte og plettet. Dette skyldes mikroskopiske urenheder i sølvet, som reagerer med luften. Og selv om pletter på nogle genstande hjælper med at forbedre det og give det et mere markant look, kan sølv let rengøres, hvilket genskaber dets glans. Sølvpolering og andre rensemidler gør det dog muligt at vedligeholde og restaurere sølvsmykker. For at holde dine smykker i forbløffende tilstand skal du bruge en sølvdyb eller polering regelmæssigt og lægge den i en blød klud.

Sølvs evner

  • Sølv er formbart og duktilt. Det er et af de få metaller, der kan bankes i delikate tynde blade ark eller trækkes for at fremstille en stærk tråd.
  • Det er det hvideste og mest reflekterende af metaller. Uden sølv ville spejle (som de fleste menneskelige af genstande) ikke have eksisteret, som vi kender dem, indtil for nylig.
  • Sølv er længe blevet brugt i medicin for dets naturlige bakteriedræbende egenskaber. En evne der stadig diskuteres i forbindelse med sølvsmykker båret direkte mod huden.
  • Procentdelen af sølv, der ikke er sølv, er normalt kobber eller nikkel. Nogle nye legeringer af sølv indeholder spormængder af Germanium, som (næsten) forhindrer sølvet i at plette.