At leve af at lave smykker kan for mange, virke som en urealistisk drøm, men med det rigtige mindset, viljen og en god mængde gåpåmod, kan det blive til virkelighed.

Smykkedesigner er en levevej med mange forskellige indgange. Den mest direkte vej er guld- og sølvsmedeuddannelsen (læs mere: Hvordan bliver man guldsmed). Uddannelsen giver en grundlæggende forståelse for arbejdet med metaller, samt undervisning i formgivning, design og illustration. Derudover er der undervisning i iværksætteri og innovation, samt en række andre fag der klæder en på til jobbet.

Det er dog langt fra alle der starter som guldsmed. Nogle starter med en uddannelse rettet mere mod design og mode. Andre igen, er helt og aldeles selvudlærte. Nogle starter deres rejse som helt ung, andre først senere i livet. Som eksempel er mange af de smykkedesignere vi har skrevet om her på siden, startet i helt andre fag (fx advokat, multimediedesigner, og arkitekt, for at nævne nogen), og har så taget springet senere.

At være smykkedesigner er både en kunstform og et håndværk. Det er kreativitet og inspiration, men også kvalitet og præcision. Det er formgivning og design, men handler også om økonomi og mennesker.

Hvem kan blive smykkedesigner? For de fleste handler det om en grundlæggende kreativitet og skabertrang. Du skal have et indre drive for at formgive og arbejde med materialer, og finde glæde i at skabe noget smukt. Nogle ved at de vil lave smykker allerede fra en helt ung alder, og har måske allerede leget og formet smykker af perler og andre simple materialer. Andre finder først gnisten senere i livet, fx på en rejse, som en del af et personligt projekt, eller ved et møde med andre i branchen. Fælles for alle er inspirationen og gnisten. Med det sagt, er der langt fra hobby og til at kunne leve af det.

Selvstændig smykkedesigner

Livet som selvstændig smykkedesigner er, som mange andre iværksættereventyr, behæftet med en vis risiko og usikkerhed. Den bedste måde at beskrive det på, er nok følgende udsagn:

I min branche er der mange, specielt i starten, der overlever, et smykke af gangen. Først når et smykke er solgt, er der penge til at købe de materialer der skal til for at skabe det næste.

Guldsmed, Pernille elsass

Som selvstændig smykkedesigner skal du derfor være opmærksom på, at der ligger et stort arbejde i at blive set og at få solgt dine smykker. Der er stor konkurrence, både i Danmark, men også i større og større grad, fra udlandet.

Nogle af de ting du skal have styr på er:

 • Et portfolie af smykker
  Du bliver nødt til at have noget at vise frem. Lav et katalog af designs og smykker, der viser din personlige stil og hvad du kan.
 • Skab et brand
  Logo, billeder, tekster, flyers mm. men også en personlig historie om, hvem du er og hvorfor dine smykker er noget helt særligt.
 • Promover dig selv
  Det kan fx være på sociale medier som; instagram, pinterest eller facebook. Fysiske markeder kan også være en kæmpe hjælp og selv hvis du ikke får salg direkte, kan du få dit navn ud (husk flyers og visitkort!).
 • Lav en salgsplatform
  For de fleste vil det være en hjemmeside eller en facebookside. Til at starte med behøver det ikke være en webshop, men kan sagtens bare være billeder af dine smykker og mulighed for at kontakte dig på mail. Du kan også sælge på en online markedsplads som amoa.dk (se her hvordan du kommer i gang med at sælge dine håndlavede smykker).
 • Start en virksomhed
  En enkeltmandsvirksomhed er helt fin, og nem at starte. Der er masser af gratis guides og vejledning online, både til opstart, men også til bogføring. Sæt tid af, til at sætte dig ind i det. En aften eller to, med en god kop kaffe eller te, så er du allerede langt.
Hvad skal jeg kunne for at blive smykkedesigner?

Smykkedesign er både et håndværk og en kunstform, og der er mange ting der er gode at kunne. Vigtigst af alle er dog at du:

– Brænder for at formgive og designe
– Elsker at arbejde med dine hænder
– Er kreativ og detaljeorienteret
– Er servicemindet og god til kundekontakt
– Har drive og tålmodighed

Hvordan kommer jeg i gang med smykkedesign?

Det vigtigste at starte med er at lave et portefølje. Find din personlige stil. Du kommer ikke til at sælge noget, hvis du ikke har noget at vise frem. Sørg for at gøre dig ekstra umage, og få det hele til at se godt ud.

Start med at få dine ting ud. Sociale medier er fantastiske her.

Husk at historien er vigtig! Hvis du har noget der gør at du skiller dig ud, så sørg for at få det med. Smykker handler i høj grad om historier, drømme og følelser. Hvis du formår at sælge eventyret, så kommer resten meget nemmere.

Vigtigst af alt: Bliv ved. Dygtiggør dig. Og være ikke bange for at blive inspireret af andre, bare husk at gør det til dit eget.

Smykkedesign uddannelse

De to mest direkte veje du kan gå er Guld- og sølvsmed (læs mere på nextkbh.dk) eller “Smykker, teknologi og business” (læs mere på ug.dk)