Forgyldning er en process der bruges til at tilføje et tyndt lag guld til et andet materiale. Forgyldning bruges som dekoration, og er en kunstform/håndværk der er blevet benyttet helt tilbage i oldtiden. Nogle af de tidligste eksempler på forgyldning er fundet i det gamle Egypten, hvor flere arkæologiske genstande, af både træ og andre metaller, har været forgyldt.

Alt der glitre er ikke guld.

William Shakespeare, Købmanden i Venedig

Forgyldning dækker også brug af andre materialer end guld. Det kan være påføring af kobber eller et andet metal, der efterligner guld, for eksempel et sølvlag dækket med en gul lak.

I dag kender vi bedst forgyldning fra billedrammer, inskriptioner på bøger, samt som dekoration på smykker og porcelæn. En anden ting der oftest glemmes, er forgyldte vandhaner og andre brugsgenstande som håndtag og lamper mm.

Hvordan forgylder man?

Den mest brugte metode til forgyldning af metal er elektrolytisk aflejring. Metoden er mere økonomisk end andre processer, da mængden af guld der skal bruges er meget lille (læs mere om bladguld længere nede på siden). Denne metode bruges almindeligvis til smykker, vandhaner og ‘forgyldte’ bronzemøbler.

Genstanden, der forgyldes, fastgøres til en “klemme” med negativ ladning og placeres i en tank fyldt med en væske med elektrolytter. Guldet (eller andre metaller) der skal påføres, er forbundet til en positiv strøm og sænkes også ned i tanken. Når elektroderne er forbundet, aflejres guldet på genstanden med den negativ ladning.

Denne rent kemiske forgyldning har en mere rødlig farve og er mere ensartet end forgyldning med fx kviksølv.

Køb af forgyldte smykker og genstande

Som William Shakespeare skrev, er alt der glitre ikke guld. Du skal derfor også være ekstra opmærksom når du køber ting der er forgyldte, og søger ekspert rådgivning hvis du er i tvivl. Du kan selvfølgelig blive snydt hvis du tro en genstand faktisk er lavet af ren guld, men som oftest er det største problem, at forgyldte ting sælges som værende forgyldt med guld, selv om de ikke er. I de tilfælde hvor der er tale om guld forgyldning, kan det også være svært at kende mængden af guld der er brugt, da tykkelsen kan variere meget.

Så sørg altid for at sikre dig at du betaler den rigtige pris.

Svar og spørgsmål:

Hvordan forgylder man smykker?

Forgyldning sket ved tilførelse af et tyndt lag af guld til et andet materiale. Det kan være både være træ, sten, porcelæn og andre metaller. Der kan benyttes flere forskellige, både kemiske og mekaniske, metoder til forgyldning. Den mest udbrede metode er dog elektrolyse.

Hvad er bladguld?

Bladguld, nogle gange kaldet guldfolie, er guld, der er blevet slået til et utroligt tyndt ark, der i gennemsnit er omkring 0,12 mikrometer (0.000125 mm) i tykkelse. Bladguld er så tyndt at man kan se lys igennem det, hvis de holdes op mod lyset. Bladguld kommer i en række værdier (karat) og farvenuancer, som varierer fra gul til sølvfarvet. 24 karat guld er 99,9% guld og er gulligt i udseende. 12k er 50% guld og resten normalt sølv, hvilket resulterer i, at det ofte bliver kaldt hvidguld. 22k bladguld er omkring 92% guld, og bruges almindeligvis til billedrammer.

forgyldte blade
Forgyldt dekorativt hoved